A nyakfájdalomról

Budapesti Mozgásszervi MagánrendelőA nyakfájdalomról


A nyaki és váll környéki fájdalmak napjainkban mindennaposnak számító mozgásszervi panaszok. Ilyen vagy olyan formában szinte mindenki találkozik vele élete folyamán. Számos különböző típusú nyakfájdalom létezik, az egészen enyhétől a mozgáskorlátozottságot okozóig. Panaszok esetén a probléma okának feltárása az első lépés, melyet ortopéd, reumatológus, neurológus, vagy idegsebész szakorvos vizsgál.

nyakfajas okai

A nyakfájásnak számos oka lehet, melyek mind különböző típusú fájdalommal járnak. A legáltalánosabb nyaki panaszt napjainkban a mozgásszegény életmód és a rossz testtartás okozza. Ez főképp az ülőmunkát végzőknél jellemző, és akár már 20 éves korban is jelentkezhet. Ilyenkor a nyaki izomzat merevsége akár fájdalmas izomcsomók kialakulását is okozhatja. Egy idő után ezek az izomcsomók erős fájdalmat és mozgásbeszűkülést okozhatnak, ezért érdemes gondolni a megelőzésére. Ebben kulcsszerepet játszik a helyes testtartás megtanulása és alkalmazása a mindennapok során.

Nyakfájdalmat okozhat valamilyen gerincbetegség is, például gerincferdülés vagy nyaki porckorongsérv. Mindkét probléma kifejezetten erős fájdalmakat okozhat, és súlyos esetben műtéti beavatkozást is igényelhetnek. Azonban időben felismerve, és célzott mozgásterápiát alkalmazva (speciális gyógytorna), a panaszok megszüntethetőek és akár a műtét is elkerülhető.

Előfordul, hogy egy rossz mozdulattal megrándul, vagy meghúzódik a nyak, mely szintén nagyon kellemetlen fájdalommal jár. Nyaki panaszokat okozhat még ízületi gyulladás, vagy akár egy rossz ágymatrac és párna is.
A pontos okok tisztázása érdekében érdemes szakorvoshoz fordulni!

nyakfajas okai

  • Ha hirtelen elviselhetetlenül nagy fájdalmat észlel, amely nem múlik.
  • Ha a fájdalom kisugárzik a végtagok irányába.
  • Ha korlátozza a szabad mozgásban, vagy mozgásbeszűkülést észlel.
  • Ha rendszeresen visszatérő fájdalmat tapasztal.
  • Ha végtagzsibbadást, vagy érzészavart is tapasztal mellette.
  • Folyamatosan fokozódó fájdalom esetén, mely nem reagál a tüneti kezelésre (pl. fájdalomcsillapító).

A kezelési módszer a nyakfájás okától függ, melyet ortopéd, reumatológus, neurológus, vagy idegsebész szakorvos vizsgál. Általában azonban mind a megelőzés, mind a kezelés folyamán kulcsfontosságú szerepe van a mozgásterápiának. Ez alatt célzott gyógytornát, gyógymasszázst és fizioterápiás kezeléseket kell érteni. Minden ülőmunkát végzőnek ajánlott napi pár perces gerinctornát végeznie és időnként gyógymasszázsra járnia az izmok megfelelő tónusának megőrzése érdekében.

nyakfájás kezelése

Meglévő panaszok esetén azonban, már elkerülhetetlen a rendszeres torna, masszázs és esetleges egyéb terápia. Erős fájdalom esetén a fizioterápiás kezeléseket valamilyen gyógyszeres kezeléssel is kombinálják, fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés vagy izomlazítás céljából. Legvégső esetben, amennyiben indokolt, műtéti beavatkozás is felmerül, melyet idegsebész szakorvos végez.